Sedumtak – ett grönt val

Vi är nu inne i april och våren är äntligen här! Så här års är det många som vill ha hjälp med installation av sedumtak.

Gröna tak har den senaste tiden blivit väldigt populärt i Stockholm, vilket egentligen inte är så konstigt. Sedumtaken är inte bara vackra att titta på, de är även på många sätt gynnsamma för miljön!

Miljövänligt tak

Gröna tak är precis som namnet hintar om – ett grönt val. Sedumtak minskar risken för översvämning vid plötsliga skyfall, det tar upp och binder föroreningar i luften, det isolerar byggnaden året runt vilket ger en jämnare inomhustemperatur, det skyddar takets tätskikt mot UV-strålning och det dämpar buller. Det är möjligt att odla ett eget sedumtak men det kräver en hel del kunskap och många väljer prefabricerade vegetationsmattor som läggs ut. Bland fördelarna med sedumtak, och gröna tak generellt, finns även att de har positiva effekter både för husets uppvärmningskostnader.

Miljömässiga fördelar med sedumtak

Isolerande effekt

Anledningen till att den isolerande effekten är så bra är att växtligheten innehåller mycket fukt under de kallare årstiderna medan växterna reflekterar värmestrålningen på sommaren när de innehåller betydligt mindre fukt. De energisparande effekterna är bestående och förändras inte med tiden. 

Luftrenande

Växter ger oss renare luft – men faktum är att de växter som växer på sedumtaket beräknas kunna ta bort upp emot 1.5 kg farliga partiklar/hektar. Därav är sedumtaken fantastiskt bra på att rena luft!

Ger skydd mot UV-strålning

Sedumtaken skyddar även mycket mot skadlig UV-strålning. Taket gör att strålningen kraftigt begränsas och det ökar också livslängden för underlaget. Andra taktyper är ofta utsatta för kraftiga temperaturförändringar och nederbörd – något som sedumtaken är motståndskraftiga mot.

 

Installation av sedumtak i Stockholm

Går du i tankarna på att byta tak till sedum? Tveka inte att höra av dig till oss så berättar vi mer om hur förutsättningarna för ditt tak ser ut.

Nyhetsarkiv

 • Sedumtak – ett grönt val

  Vi är nu inne i april och våren är äntligen här! Så här års är det många som vill ha hjälp med installation av sedumtak.

  Läs mer
 • Dags att vårstäda taket!

  Nu när temperaturen stiger och det börja grönska runtom i Stockholm är det perfekt tid för att vårstäda sedumtaket. Vi på Sedumtakspecialisten går igenom våra bästa tips när du ska vårstäda ditt tak!

  Läs mer
 • Skötsel av sedumtak under vintertid

  Vi befinner oss i mitten av februari och hela Stockholm har förvandlats till ett sagolikt vinterlandskap. För att ditt sedumtak ska må så bra som möjligt under vinterhalvåret är det viktigt att det tas hand om på rätt sätt. Vi på Sedumtakspecialisten har tagit fram några utav våra bästa tips på hur du tar hand om ditt sedumtak under vintern, så att sedumen kan blomstra i sommar!

  Läs mer
 • Installation av sedumtak 2021

  Vi är nu inne i januari månad och vi på Sedumtakspecialisten vill passa på att önska alla en god fortsättning på det nya året. Såhär i början av året kanske blomster och växtligheter känns väldigt avlägset, men faktum är att det redan nu är hög tid att boka in vårens takomläggning med sedum.

  Läs mer
 • Faror med stora mängder snö på taket

  Vi befinner oss nu i mitten av december månad och snart stundar julens högtid. Vi på Sedumtakspecialisten vill passa på att önska alla våra kunder god jul & gott nytt år!

  Läs mer