Sedumtak i Stockholm på vintern

Många funderar på hur de ska sköta sina tak, speciellt gröna- och sedumtak. Vi har skrivit vad du kan tänka på när vintern och snön kommer. Klimatet är högst varierande i Stockholm och därför får sedumtaken utstå en stor blandning av nederbörd, vind och sol.

2017-10-24

Många funderar på hur de ska sköta sina tak, speciellt gröna- och sedumtak. Vi har skrivit vad du kan tänka på när vintern och snön kommer.

Klimatet är högst varierande i Stockholm och därför får sedumtaken utstå en stor blandning av nederbörd, vind och sol. Men det är inga problem för det gröna taket då det tål såväl UV-strålningar som mängder med regn. På senare tid har vi även märkt att efterfrågan för just sedumtak har ökat. Det kan bero på alla fördelar som finns med just gröna tak, dem kan du läsa mer om här.

Att tänka på när man skottar sedumtak

Nu går det mot kallare tider och snön kommer smygandes runt hörnet. Det kan då vara svårt att veta hur man ska skotta sitt nya sedumtak. Lämna cirka 5 cm snö ovanpå växterna när du skottar för att undvika att sätta skyffeln i växterna. Takets tätskikt är skyddat av sedumen. Om det skulle vara så att du sätter skyffeln i växterna av misstag löser det sig oftast genom att växterna runtomkring sprider sig.