Att byta tak till sedumtak!

När bytte du senast tak? Är det snart dags för ett byte? Kanske har du funderat på att byta till ett sedumtak? Vi på Sedumtakspecialisten hjälper dig att besvara alla frågor du har kring att byta till tak till sedumtak!

Såhär går byte till sedumtak till 

När man skaffar ett sedumtak börjar man med att lägga en takpapp eller ett annat godkänt tätskikt i botten. Därefter sätter man ett kantavslut så nederbörd kan rinna ner i takrännan och så att växterna inte blir dränkta. Dock tar växterna upp ca. 50% av nederbörden. Sedan läggs ett fukthållande lager. Efter det lägger man takjord av låg vikt och på den planteras sedan sedummattan eller sedumsticklingar. När sedumtaket är anlagt behöver det vattnas igenom och gödslas med långtidsverkande gödsel. 

Sedum - vad är det egentligen?

Sedum är en succulent som tillhör familjen fetbladsväxter. Växtfamiljen innefattar både örter och halvbuskar och tillhör släktet fetknoppar. Det finns över 1300 olika arter av fetbladsväxter och växter världen över och som ofta används som dekoration i Stockholm. Sedum är vanligt att hitta på tak och detta är något som blivit allt mer populärt senaste åren.

Fördelar med sedum på taket

Det finns faktiskt flera fördelar med att byta till sedumtak. Förutom att sedumtaket är estetiskt fint att se på, finns bland annat fördelar som att de har positiva effekter både för husets uppvärmningskostnader och för den biologiska mångfalden. Sedumtaket har i sig isolerande effekter vilket ger en positiv inverkan för både miljön och plånboken. Ett sedumtak bidrar också till en renare luft eftersom att växterna kan ta upp farliga partiklar. 

Det finns alltså en rad fördelar att byta till sedumtak. Är du intresserad av att veta mer? Läs gärna mer om sedumtakets fördelar eller kontakta oss så berättar vi mer. Vi på Sedumtakspecialisten installerar och underhåller sedumtak runtom i hela Stockholm.

 

Nyhetsarkiv

 • Skötsel av sedumtak

  Vi är nu inne i september månad och hösten ligger precis runt hörnet. Med hösten kommer ofta det kallare klimatet och det kan vara god tid att ta reda på hur man som bäst sköter om sitt sedumtak under höst och vinter.

  Läs mer
 • Att byta tak till sedumtak!

  När bytte du senast tak? Är det snart dags för ett byte? Kanske har du funderat på att byta till ett sedumtak? Vi på Sedumtakspecialisten hjälper dig att besvara alla frågor du har kring att byta till tak till sedumtak!

  Läs mer
 • Dags att boka in sommarens sedumtakläggning i Stockholm!

  Vi är nu inne i mitten av sommaren och allt fler svenskar går på semester. Då kan det vara god tid att boka in sommarens byte till sedumtak på ditt hus i Stockholm. Att välja sedumtak som nytt tak har flera fördelar, bland annat för husets uppvärmningskostnader samt för takets omgivande natur

  Läs mer
 • Hur länge håller ett sedumtak innan det måste bytas ut?

  Hur länge ett sedumtak håller innan det blir dags blir dags för ett takbyte kan skilja sig en hel del – beroende på flera olika faktorer. En utav de största faktorerna beror det på hur väl man skött sitt tak.

  Läs mer
 • Ta hand om ditt sedumtak

  Nu när temperaturen stiger uppåt och det börjar grönska i Stockholm kan det vara bra att se över och ta hand om taket för dig som har sedumtak.

  Läs mer