Att byta tak till sedumtak!

När bytte du senast tak? Är det snart dags för ett byte? Kanske har du funderat på att byta till ett sedumtak? Vi på Sedumtakspecialisten hjälper dig att besvara alla frågor du har kring att byta till tak till sedumtak!

Såhär går byte till sedumtak till 

När man skaffar ett sedumtak börjar man med att lägga en takpapp eller ett annat godkänt tätskikt i botten. Därefter sätter man ett kantavslut så nederbörd kan rinna ner i takrännan och så att växterna inte blir dränkta. Dock tar växterna upp ca. 50% av nederbörden. Sedan läggs ett fukthållande lager. Efter det lägger man takjord av låg vikt och på den planteras sedan sedummattan eller sedumsticklingar. När sedumtaket är anlagt behöver det vattnas igenom och gödslas med långtidsverkande gödsel. 

Sedum - vad är det egentligen?

Sedum är en succulent som tillhör familjen fetbladsväxter. Växtfamiljen innefattar både örter och halvbuskar och tillhör släktet fetknoppar. Det finns över 1300 olika arter av fetbladsväxter och växter världen över och som ofta används som dekoration i Stockholm. Sedum är vanligt att hitta på tak och detta är något som blivit allt mer populärt senaste åren.

Fördelar med sedum på taket

Det finns faktiskt flera fördelar med att byta till sedumtak. Förutom att sedumtaket är estetiskt fint att se på, finns bland annat fördelar som att de har positiva effekter både för husets uppvärmningskostnader och för den biologiska mångfalden. Sedumtaket har i sig isolerande effekter vilket ger en positiv inverkan för både miljön och plånboken. Ett sedumtak bidrar också till en renare luft eftersom att växterna kan ta upp farliga partiklar. 

Det finns alltså en rad fördelar att byta till sedumtak. Är du intresserad av att veta mer? Läs gärna mer om sedumtakets fördelar eller kontakta oss så berättar vi mer. Vi på Sedumtakspecialisten installerar och underhåller sedumtak runtom i hela Stockholm.

 

Nyhetsarkiv

 • Sedumtak och bygglov

  Att överväga en installation av sedumtak på din fastighet är inte bara ett miljömedvetet beslut, utan också en möjlighet till att förbättra fastighetens utseende och energieffektivitet. Innan du börjar denna gröna förvandling är det viktigt att förstå och navigera genom bygglovsprocessen, samt vara medveten om lokala regler och fördelar.

  Läs mer
 • Sedumtakets nackdelar

  Sedumtak är ett populärt val för gröna tak, men det är viktigt att vara medveten om några potentiella nackdelar som kan påverka beslutet att installera ett sådant tak. Nedan kan du läsa om några av de huvudsakliga nackdelarna att överväga när det gäller sedumtak. I den här artikeln lyfter vi fram sedumtakets nackdelar, men vi får inte glömma att en rätt installation av sedumtak bär med sig så många positiva fördelar.

  Läs mer
 • Skötsel av sedumtak om våren

  Det vackra sedumtaket har använts sedan långt tillbaka i tiden då det visade sig vara optimalt för att skydda bostäder och hålla kylan borta från huset. För att få ett vackert sedumtak behövs lite omsorg, men är inte så svårt som man kan tro. Ett sedumtak består av lågt växande växter och bör därför inte klippas ned. I denna artikel kommer vi att berätta för dig hur du på bästa sätt tar hand om ditt sedumtak under våren och ger det ett vackert liv år efter år.

  Läs mer
 • Hjälp med takbyte i Stockholm

  Det är viktigt att man tar hand om sitt tak för att slippa dyra kostnader.

  Läs mer
 • Anlita en erfaren takläggare i Stockholm

  Behöver du hjälp med att hitta en takläggare?

  Läs mer