Sedumtak lutning

Ett sedumtak fungerar bra till många typer av byggnader. För att ett sedumtak ska kunna läggas krävs att taket lutar. Hur mycket ett sedumtak lutar kan variera från tak till tak, men generellt passar sedum att ha på tak som har en lutning på upp till 45 grader. Att ha sedum på en byggnad är bra på flera sätt. Genom att byggnaden får extra isolering på taket i form av sedumen så kan man sänka den summa som man betalar för att värma upp byggnaden.

Vilken lutning är okej för ett sedumtak?

Ett sedumtak fungerar bra till många typer av byggnader. För att ett sedumtak ska kunna läggas krävs att taket lutar. Hur mycket ett sedumtak lutar kan variera från tak till tak, men generellt passar sedum att ha på tak som har en lutning på upp till 45 grader. Att ha sedum på en byggnad är bra på flera sätt. Genom att byggnaden får extra isolering på taket i form av sedumen så kan man sänka den summa som man betalar för att värma upp byggnaden. Ett sedumtak är också fint att se på med växterna i olika färgnyanser och blommor i olika färger beroende på vilken sorts sedum det gäller. Sedum är också bra på att hålla inne vatten, vilket har en positiv påverkan på avrinningen av vatten från taket.

Lutningen påverkar förutsättningarna för sedum

Sedum är en växt som man kan använda som takmaterial till tak av olika storlek. Det kan vara ett litet tak på en mindre byggnad, som ett Attefallshus, eller en stor takyta på exempelvis en skola, ett äldreboende eller något helt annat. Att ett sedumtak ska ha en viss lutning har att göra med att vattnet som samlas på taket ska ha någonstans att ta vägen.

De sedummattor vi använder oss av är specifikt anpassade med det skandinaviska vädret i åtanke. Dessa mattor är konstruerade för att klara av både fukt och kyla samt värme och sol. De innehåller cirka 8-10 olika varianter av sedumväxter och placeras ovanpå ett tätskikt som kan bestå av material som papp, gummi eller bitumen. Dessa mattor kan installeras på tak med en lutning från 0-27 grader.

Sedummatta för brant & sluttande tak

Vi erbjuder också installation av sedummattor och montering av droppbevattningssystem för branta tak med en lutning från 25 grader. För tak med ännu brantare lutning använder vi sedummattor av typ T, som består av 13 olika varianter av sedumväxter. Dessa mattor har förstärkta sidor med hjälp av artificiella fibrer, vilket gör dem idealiska för sluttande ytor upp till 45 grader. De fettavsöndrande sedumväxterna har en bra förmåga att lagra vatten och passar utmärkt för olika väderförhållanden.

Kontakta en takfirma om ditt sedumtak

För att veta om just ditt tak passar att göra om till ett sedumtak kan det vara en bra idé att höra av dig till en takfirma som tar sig en titt på taket. Kontakta oss gärna.