Skötselråd för ditt sedumtak

Ett sedumtak, eller någon annan typ av grönt tak, är ett fint inslag. Men det krävs dock att man underhåller och sköter om taket på rätt sätt för att växterna ska må så bra som möjligt.

2018-07-20

Ett sedumtak, eller någon annan typ av grönt tak, är ett fint inslag.

Men det krävs dock att man underhåller och sköter om taket på rätt sätt för att växterna ska må så bra som möjligt.

Städa och håll efter sedumtaket

Ett sedumtak är ett tak som består av växtsorten sedum. Sedum är växter med feta blad som har en förmåga att isolera på ett bra sätt. Ett sedumtak kan på det viset spara på energiförbrukningen. Sedum är också en tålig växt som klarar torka på ett bra sätt då den är bra på att hålla inne regnvatten, men trots detta behövs en del underhåll av ett sedumtak.

För det första kan det vara bra att tänka på att gödsla sitt sedumtak. En gödsling är något som gynnar tillväxten av sedumen. En gödsling utförs om sedumtaket har ett behov av det och det görs i sådana fall en gång per år.

Det kan även vara bra att se till så att takets system för avrinning av vatten fungerar som det ska så att inte allt för mycket vatten samlas på sedumtaket. Om väderförhållandena är sådana att det inte kommer regn under en lång period kan det även bli nödvändigt att vattna sedumen även om växten alltså är tålig. Slutligen är det även bra att städa taket genom att ta bort grenar och kvistar samt rensa bort ogräs som kan ha fått fäste i taket.

Rådgivning om sedumtak

Det finns alltså en del att tänka på om man har sedum på sitt tak med allt från gödsling av taket till bevattning under torra perioder. Om man inte riktigt vet hur man på bästa sätt tar hand om sitt tak kan det vara bra att ha någon att fråga. Sedumtakspecialisten erbjuder rådgivning angående sedumtak för er i Stockholm med omnejd.