Vad är sedum / sedumväxter?

Sedumtak är något som man säkerligen har hört talas om, men en fråga som kan uppstå är vad sedum och sedumväxter egentligen är för något.

Sedumtak är något som man säkerligen har hört talas om, men en fråga som kan uppstå är vad sedum och sedumväxter egentligen är för något.

Sedum är en fetbladig växt

Sedum är en succulent som hör till familjen fetbladsväxter. Sedum tillhör släktet fetknoppar och blandas ofta ihop med ”fetblad” trots att de tillhör en annan växtfamilj. Växtfamiljen innefattar både örter och halvbuskar. Idag finns det strax över 1300 olika arter fetbladsväxter som växer runt om i världen och som bland annat används som dekoration i Stockholm. Det är vanligt att hitta sedumväxter på tak, och efterfrågan kring detta har ökat starkt de senaste åren. 

Sedumens utseende fungerar på tak!

Sedumväxter och andra fetbladsväxter är väldigt bra på att effektivt lagra vatten i sina tjocka blad och i sin stam. Det är på grund av detta som växternas blad dels är så tjocka samt kan kännas saftiga och köttiga. Om man skär i ett sedumblad kan man se att vattnet ligger lagrat och ser ut lite som gelé. Sedumens blad kan ha olika former. Vissa är äggformade och vissa rundare medan andra är cylinderformade. Färgen på bladen kan variera kraftigt men gröna, röda eller silverfärgade blad är vanliga.

Sedumens blommor – Blommande tak!

När sedumväxten blommar kan blommorna ha flera olika färger som till exempel rosa, gul, orange eller vit. Blommorna har fem bladkretsar där vardera har fem blad. Blombladen är fria och har en inskjuten krets innanför ståndarna. Sedum är favoritfödan för vissa larver och fjärilar.

Här finns sedumväxterna

Det finns cirka 430 olika arter av sedum och de växer främst på norra sidan av vår jord men det finns också vissa arter som växer på varmare breddgrader så som Afrika och Sydamerika. Växten är väldigt tålig och växer naturligt i bergsskrevor och i sandjord. Eftersom sedumväxter är så tåliga och klarar det nordiska klimatet bra är det inte helt ovanligt att växterna används på tak, och som dekoration, i bland annat Stockholm.

Läs om hur man sköter sedumtak. 

Populärt med sedum på taken i Stockholm

Att sedum är populärt i trädgårdar och som växter på tak i Stockholm är inte helt konstigt då växten är väldigt iögonfallande och det är lätt att kombinera olika arter för att uppnå den effekten man strävar efter. Utseendet på de olika arterna har stor variation då det både finns höga, låga, plattare och tjockare sedumväxter. Sedum fungerar även lika bra att använda på marken som på taket.