Skötselråd till ditt sedumtak

Ett sedumtak är ett tak som är fint till utseendet, men för att taket ska hållas i ett bra skick krävs en viss skötsel.

För dig med sedum på ditt tak kan det vara bra att veta hur skötseln av ett sedumtak ska gå till så att taket håller sig så fint som möjligt. Läs mer om skötsel av sedumtak även här.

Skötsel av sedumtakets vattensystem

I de allra flesta fall är vattning av sedumen inte något som man måste tänka på vid skötseln av ett sedumtak. Sedum är en växt som är bra på att hålla inne vatten och därför behövs generellt ingen extra bevattning. Om det råder torka under särskilt lång tid kan det dock behövas.

I skötseln av sedumtaket ingår att någon gång per år se till så att allt fungerar som det ska med sedumtakets vattensystem. Bland annat kan man då se över avrinningen och rensa sådant som hängrännor och brunnar från löv och kvistar. Under våren kan det även vara bra att gödsla taket för att växterna ska ha en bra tillväxt. Om man gödslar för mycket kan det dock leda till att växterna tar skada.

Rensning av ogräs och snöskottning på sedumtaket

Om ogräs och annan vegetation börjar växa på sedumtaket kan det ingå i skötseln att man rensar bort detta så att inte ogräset tar över. Om det istället fattas sedum på vissa delar av taket och det på det viset är tomma områden kan det fixas genom att man klipper av små delar från andra sedumplantor och placerar dessa på de tomma områdena. Sedumen kan på det viset återigen få fäste.

Vid skötseln av sedumtaket under vinterhalvåret ska man ha i åtanke att inte skotta bort för mycket snö. Om man skottar för djupt ned mot växterna kan de i värsta fall ta skada.

Nyhetsarkiv

  • Sedumtak och bygglov

    Att överväga en installation av sedumtak på din fastighet är inte bara ett miljömedvetet beslut, utan också en möjlighet till att förbättra fastighetens utseende och energieffektivitet. Innan du börjar denna gröna förvandling är det viktigt att förstå och navigera genom bygglovsprocessen, samt vara medveten om lokala regler och fördelar.

    Läs mer
  • Sedumtakets nackdelar

    Sedumtak är ett populärt val för gröna tak, men det är viktigt att vara medveten om några potentiella nackdelar som kan påverka beslutet att installera ett sådant tak. Nedan kan du läsa om några av de huvudsakliga nackdelarna att överväga när det gäller sedumtak. I den här artikeln lyfter vi fram sedumtakets nackdelar, men vi får inte glömma att en rätt installation av sedumtak bär med sig så många positiva fördelar.

    Läs mer
  • Skötsel av sedumtak om våren

    Det vackra sedumtaket har använts sedan långt tillbaka i tiden då det visade sig vara optimalt för att skydda bostäder och hålla kylan borta från huset. För att få ett vackert sedumtak behövs lite omsorg, men är inte så svårt som man kan tro. Ett sedumtak består av lågt växande växter och bör därför inte klippas ned. I denna artikel kommer vi att berätta för dig hur du på bästa sätt tar hand om ditt sedumtak under våren och ger det ett vackert liv år efter år.

    Läs mer
  • Hjälp med takbyte i Stockholm

    Det är viktigt att man tar hand om sitt tak för att slippa dyra kostnader.

    Läs mer
  • Anlita en erfaren takläggare i Stockholm

    Behöver du hjälp med att hitta en takläggare?

    Läs mer