Skötsel av sedumtak

Vi är nu inne i september månad och hösten ligger precis runt hörnet. Med hösten kommer ofta det kallare klimatet och det kan vara god tid att ta reda på hur man som bäst sköter om sitt sedumtak under höst och vinter.

Enkel skötsel av sedumtak

Ett sedumtak är ett typ av tak som inte kräver allt för mycket underhåll. Något som kan vara bra att tänka på dock är att taket behöver gödslas cirka en gång per år vid behov, annars går det bra att vänta längre mellan gångerna. Gödslingen av sedumtaket görs för att taket ska hålla en bra kvalitet och för att sedumen ska växa bra. I normala fall behöver inte sedumtaket vattnas extra, men om det är skulle vara extrem värme under en längre period kan det vara bra att bevattna taket lite extra. Antingen kan man vattna sedumtaket på egen hand eller så kan man ta hjälp genom att installera ett system som sköter vattningen av sedumtaket. 

På sedumtaket finns ett system som gör att vattnen rinner ned i brunnar. Dessa bör ses över ungefär en gång per år. Sedumtak är dock ett ett typ av tak som är bra på att hålla inne vätska då detta är en förmåga som sedumväxterna har. En annan förmåga sedumen har är att de har en väldigt låg höjd vilket innebär att man inte behöver se till att sedumen växer för högt. Däremot är det bra att se till att rensa bort ogräs från sedumtaket. 

Skötsel av sedumtak – höst och vinter

Såhär under hösten kan ditt sedumtak behöva rensas på sådant som blad, kvistar och annat som träd i sedumtakets omgivning lämnar efter sig. När väl snön kommer och du ska skotta ditt tak är det bra om du lämnar cirka 5 centimeter snö på taket för att undvika att sätta skyffeln i sedumen. Takets tätskikt är skyddat av växterna. Om du av misstag skulle råka sätta skyffeln i växterna löser det sig oftast genom att sedumen som är runtomkring sprider sig. 

Läs gärna mer om skötsel av sedumtak

Nyhetsarkiv

 • Kika in hos hantverkarna: Såhär byggs ett sedumtak!

  Vi på Sedumtakspecialisten har flera års erfarenhet av att bygga sedumtak. Men hur går processen till och hur är konstruktionen uppbyggd? Häng med våra proffsiga takläggare och få reda på hur takläggningen går till, steg för steg!

  Läs mer
 • Dags att planera in vinterns takskottning!

  Vi är nu inne i slutet av oktober månad vilket innebär att det nu är hög tid att börja planera in snöskottning på ditt sedumtak. Vinter blir det alltid och snön kommer oftast olägligt! Därför kan det vara en god idé att ligga steget före och redan nu boka in ett abonnemang för takskottning i Stockholm.

  Läs mer
 • Skötsel av sedumtak

  Vi är nu inne i september månad och hösten ligger precis runt hörnet. Med hösten kommer ofta det kallare klimatet och det kan vara god tid att ta reda på hur man som bäst sköter om sitt sedumtak under höst och vinter.

  Läs mer
 • Att byta tak till sedumtak!

  När bytte du senast tak? Är det snart dags för ett byte? Kanske har du funderat på att byta till ett sedumtak? Vi på Sedumtakspecialisten hjälper dig att besvara alla frågor du har kring att byta till tak till sedumtak!

  Läs mer
 • Dags att boka in sommarens sedumtakläggning i Stockholm!

  Vi är nu inne i mitten av sommaren och allt fler svenskar går på semester. Då kan det vara god tid att boka in sommarens byte till sedumtak på ditt hus i Stockholm. Att välja sedumtak som nytt tak har flera fördelar, bland annat för husets uppvärmningskostnader samt för takets omgivande natur

  Läs mer