Sedum passar till tak av alla storlekar

Att anlägga sedumtak är något som med åren har blivit allt vanligare.

En fråga som kanske uppstår är hur stora ytor som man egentligen kan anlägga med sedum. Sedumtak skiljer sig i storlek från riktigt små till riktigt stora.

Från små till riktigt stora sedumtak

Sedum är en fetbladig växt som på grund av sina positiva egenskaper som att den isolerar bra, är bra på att hålla inne vatten och dessutom är ett fint inslag att titta på används som material till tak på många olika slags byggnader. Ett sedumtak är även något som på ett bra vis samspelar med det lokala ekosystemet och på det viset är ett naturligt val.

Något som man kan fråga sig är egentligen hur stora ytor som sedum kan anläggas på, men det är snarare andra faktorer än takets storlek som bestämmer om förutsättningarna är de rätta för att anlägga ett sedumtak. Sedum kan anläggas på tak som är allt från någon kvadratmeter stora till flera tusen kvadratmeter. Sedumen används till allt från offentliga byggnader av olika slag, kontor och shoppingcentrum till privata villor och bostäder.

Lutningen påverkar förutsättningarna för sedum

Sådant som avgör om det passar att anlägga sitt tak med sedum eller om det är bättre med någon annan typ av takmaterial är framför allt hur mycket som taket lutar. Sedum passar bra som material till ett tak som har en lutning på 27 grader och mindre. Om man däremot har ett tak som lutar mer än så bör man välja att anlägga taket med ett annat material.

Om lutningen är mer än cirka 10 grader är det även bra att se till att man har ett skikt under sedumen som har ett glidmotstånd så att det är rätt förutsättningar för sedumen att växa sig fast.

Nyhetsarkiv

 • Boka vårens installation av sedumtak redan nu

  Vi är nu inne i januari och även om våren kan kännas långt borta så går tiden fort. Det kan därför vara bra att boka in vårens takomläggning med sedumtak och annat grönt tak i Stockholm redan nu.

  Läs mer
 • Därför passar sedum till ditt tak i Stockholm

  Idag finns många typer av takmaterial på marknaden och vilket material som man väljer beror dels på den egna smaken, dels på fastigheten i fråga. Varför är då just sedum ett bra val? Svaret är att det är ett takmaterial med många fördelar.

  Läs mer
 • Så sköter du om ditt sedumtak på vintern

  Ett sedumtak ska tas om hand på rätt sätt för att sedumplantorna ska må så bra som möjligt. Vinterhalvåret är nu här och det finns en del att tänka på gällande skötseln av ditt sedumtak i Stockholm.

  Läs mer
 • Ett sedumtak byggs i flera skikt

  Det finns många typer av tak att välja mellan på marknaden. Ett alternativ till ditt hus i Stockholm är sedumtak. För dig som funderar på att bygga sedumtak i Stockholm kan det vara bra att veta hur ett sedumtak är uppbyggt.

  Läs mer
 • Flera slags gröna tak på marknaden

  Vid en nybyggnation av ett hus eller en renovering av taket på en byggnad i Stockholm så finns det många takmaterial på marknaden som man kan välja mellan. Ett alternativ är att välja ett av de så kallade gröna taken. Bland dessa finns ett antal val, bland annat sedumtak.

  Läs mer