Så sköter du om ditt sedumtak på vintern

Ett sedumtak ska tas om hand på rätt sätt för att sedumplantorna ska må så bra som möjligt. Vinterhalvåret är nu här och det finns en del att tänka på gällande skötseln av ditt sedumtak i Stockholm.

 

Läs mer också här om skötsel av sedumtak

Skötsel av ditt sedumtak i Stockholm

Innan vintern kommer med snön så kan det vara bra att se över och inspektera sitt sedumtak. Vid skötseln av sedumtaket kan det exempelvis vara bra att se till att hålla taket rent från löv, grenar och kvistar som kan ha fallit ned på taket under höstens blåsigare dagar. Det kan också vara bra att se över takets avrinning, så att systemet fungerar som det ska gällande vattenavrinningen.

När sedan vintern kommer så kan det vara bra att tänka på att man inte bör beträda det frusna sedumtaket, men om mycket snö faller ned på taket så kan en takskottning behövas. Snön lägger sig generellt som ett skyddande lager på taket, men om det faller mycket snö kan det innebära ett stort tryck ned mot sedumväxterna.

I samband med att man ska skotta sitt sedumtak i Stockholm så är det viktigt att det görs med rätt metod. För att inte skada sedumväxterna och tätskiktet på sedumtaket är det bra att lämna ett lager med snö på cirka fem centimeter.

Rådgivning kring skötsel av sedumtak

Vilken typ av skötsel som ett sedumtak behöver varierar alltså utefter årstiden. Det finns rekommendationer för både sommarhalvåret och vinterhalvåret.

Vi bygger sedumtak och andra gröna tak i Stockholmsområdet. Vår kompetens inom området gröna tak gör att vi även kan bistå med viktiga kunskaper kring sådant som skötseln av sedumtak och andra gröna tak. Hör gärna av dig för installation av sedumtak samt för rådgivning kring ditt sedumtak.

Nyhetsarkiv

 • Boka vårens installation av sedumtak redan nu

  Vi är nu inne i januari och även om våren kan kännas långt borta så går tiden fort. Det kan därför vara bra att boka in vårens takomläggning med sedumtak och annat grönt tak i Stockholm redan nu.

  Läs mer
 • Därför passar sedum till ditt tak i Stockholm

  Idag finns många typer av takmaterial på marknaden och vilket material som man väljer beror dels på den egna smaken, dels på fastigheten i fråga. Varför är då just sedum ett bra val? Svaret är att det är ett takmaterial med många fördelar.

  Läs mer
 • Så sköter du om ditt sedumtak på vintern

  Ett sedumtak ska tas om hand på rätt sätt för att sedumplantorna ska må så bra som möjligt. Vinterhalvåret är nu här och det finns en del att tänka på gällande skötseln av ditt sedumtak i Stockholm.

  Läs mer
 • Ett sedumtak byggs i flera skikt

  Det finns många typer av tak att välja mellan på marknaden. Ett alternativ till ditt hus i Stockholm är sedumtak. För dig som funderar på att bygga sedumtak i Stockholm kan det vara bra att veta hur ett sedumtak är uppbyggt.

  Läs mer
 • Flera slags gröna tak på marknaden

  Vid en nybyggnation av ett hus eller en renovering av taket på en byggnad i Stockholm så finns det många takmaterial på marknaden som man kan välja mellan. Ett alternativ är att välja ett av de så kallade gröna taken. Bland dessa finns ett antal val, bland annat sedumtak.

  Läs mer