Kika in hos hantverkarna: Såhär byggs ett sedumtak!

Vi på Sedumtakspecialisten har flera års erfarenhet av att bygga sedumtak. Men hur går processen till och hur är konstruktionen uppbyggd? Häng med våra proffsiga takläggare och få reda på hur takläggningen går till, steg för steg!

Läs gärna mer om våra tjänster inom gröna tak i Stockholm

Ett byggande av sedumtak i flera steg

Byggnationen börjar alltid med att ett tätskikt monteras på taket eller att det tätskikt som redan finns på taket ses över så att det är i tillräckligt bra skick. Takskiktet ska bestå av rotsäkert material, som papp eller gummi, för att förhindra att rötter tar sig ned och tar sönder tätskiktet. Efter att arbetet med tätskiktet är klart monteras sedan ett avslut i plåt runt längs med kanten. 

Nästa steg i processen är att montera ett dräneringslager ovanpå tätskiktet. Ovan och under dräneringslagret ska också en fiberduk placeras. Ovanpå dräneringslagret kan sedan sedummattorna placeras kant i kant tills de fyller hela takytan.

Byggandet av sedumtaket avslutas i det sista steget med att sedumen gödslas. Det kan även vara bra att tänka på att sedummattorna vid behov kan behövas göras tyngre med grus eller sand. Det kan exempelvis vara om taket är utsatt för extra mycket vind.

Efter utfört arbete, kommer vi att överlämna:

 • Kontrollista på hela vårt montage
 • En checklista över vårt arbete
 • Attesterat garantibevis på utfört arbete
 • Checklista för efterkontroll
 • Skötselråd
 • Checklista för kommande underhåll

 

Sedummattor anpassade för svenska klimatet

Våra sedummattor är specifikt utformade efter det skandinaviska klimatet i åtanke. Dessa klarar av både fukt, kyla, värme och sol. De innehåller cirka 8 - 10 olika sedumarter och placeras ovanpå tätskiktet med lutning från 0 - 27 grader. Taket skyddar även underskiktet från UV-strålning vilket är positivt när man ser till hållbarhet och livslängd. Det absorberar föroreningar från luften och isolerar mot kyla liksom värme. Detta är ett perfekt alternativ som kräver minimalt underhåll. 

Har du fler funderingar kring installation av sedumtak? Kontakta oss så berättar vi mer!

Nyhetsarkiv

 • Kika in hos hantverkarna: Såhär byggs ett sedumtak!

  Vi på Sedumtakspecialisten har flera års erfarenhet av att bygga sedumtak. Men hur går processen till och hur är konstruktionen uppbyggd? Häng med våra proffsiga takläggare och få reda på hur takläggningen går till, steg för steg!

  Läs mer
 • Dags att planera in vinterns takskottning!

  Vi är nu inne i slutet av oktober månad vilket innebär att det nu är hög tid att börja planera in snöskottning på ditt sedumtak. Vinter blir det alltid och snön kommer oftast olägligt! Därför kan det vara en god idé att ligga steget före och redan nu boka in ett abonnemang för takskottning i Stockholm.

  Läs mer
 • Skötsel av sedumtak

  Vi är nu inne i september månad och hösten ligger precis runt hörnet. Med hösten kommer ofta det kallare klimatet och det kan vara god tid att ta reda på hur man som bäst sköter om sitt sedumtak under höst och vinter.

  Läs mer
 • Att byta tak till sedumtak!

  När bytte du senast tak? Är det snart dags för ett byte? Kanske har du funderat på att byta till ett sedumtak? Vi på Sedumtakspecialisten hjälper dig att besvara alla frågor du har kring att byta till tak till sedumtak!

  Läs mer
 • Dags att boka in sommarens sedumtakläggning i Stockholm!

  Vi är nu inne i mitten av sommaren och allt fler svenskar går på semester. Då kan det vara god tid att boka in sommarens byte till sedumtak på ditt hus i Stockholm. Att välja sedumtak som nytt tak har flera fördelar, bland annat för husets uppvärmningskostnader samt för takets omgivande natur

  Läs mer