Vad kostar ett sedumtak och vilka faktorer påverkar priset

För att hjälpa dig att få svar på en del av dina frågor får du här en överblick över vad som påverkar kostnaden för ett sedumtak och vad du bör tänka på när du begär ett prisförslag för projektet.

Vad kostar ett sedumtak?

Ett sedumtak är ett hållbart och estetiskt tilltalande val som kan ge många fördelar för din fastighet. Men när du överväger att installera ett sedumtak är kanske en av de stora frågorna            – Vad kostar det?

Kostnaden för ett sedumtak kan variera beroende på flera faktorer, såsom takets storlek, form och de specifika förutsättningar som gäller för just ditt projekt. Här går vi igenom vad som påverkar priset och vad du kan tänka på.

Takets storlek och form

En av de mest grundläggande faktorerna som påverkar priset på ett sedumtak är takets storlek. Generellt sett, ju större yta ditt tak har att täcka, desto högre blir kostnaden eftersom mer material och arbetskraft behövs. Dessutom kan takets form påverka priset. Om ditt tak har många vinklar eller en brant lutning kan detta göra installationen mer komplicerad och tidskrävande.
Ett platt gör oftast arbetsinsatsen kortare, medans lutande eller vinklade tak kan kräva längre installationstid.

Underlag och förberedelse

Takets nuvarande skick är också en viktig faktor att ta hänsyn till. Ett väl förberett underlag är avgörande för att sedumtaket ska kunna installeras korrekt och för att säkerställa lång hållbarhet. I vissa fall kan det vara nödvändigt att utföra reparationer eller förstärka taket innan installationen, vilket kan påverka kostnaden.

Vanliga förberedelser inkluderar att lägga ett vattentätt membran eller dräneringssystem som hjälper till att hantera vattenflödet och skydda byggnaden från fukt.

Valet av sedummatta

Det finns olika typer av sedummattor beroende på vilken estetik och funktion du önskar. Vissa sedumtak är tunnare med färre växtsorter, medan andra har ett djupare jordlager och en rikare mångfald av växter. Dessa alternativ påverkar inte bara utseendet på taket, utan även kostnaden.


Takets lutning påverkar även kostanden för sedummattan. Har du till exempel ett väldigt brant tak kan det krävas en specialanpassning med en förstärkt sedummatta.

Placering och klimat

Beroende på var i landet du bor kan kostnaderna för ett sedumtak variera. Transport av material, lokala väderförhållanden och tillgången till arbetskraft är några faktorer som kan påverka priset. I vissa regioner kan det också krävas specifika typer av växter för att anpassa taket efter klimatförhållanden.

Installationens svårighetsgrad

Kostnaden för installationen påverkas av hur komplext ditt tak är. Ett tak med många vinklar, genomföringar (som ventilationsrör eller skorstenar) eller speciella krav på dränering eller lutning kan göra att installationen tar längre tid och kräver mer arbetskraft.ktorer som kan påverka priset. I vissa regioner kan det också krävas specifika typer av växter för att anpassa taket efter klimatförhållanden.

Dränering och isolering

Ett bra dräneringssystem är viktigt för att förhindra att vatten samlas på taket och skadar byggnaden. Om ditt tak inte redan har ett dräneringssystem kan det behöva installeras i samband med sedumtaket. Dessutom kan du överväga att förbättra takets isolering när du installerar sedumtaket, vilket kan öka energieffektiviteten och minska uppvärmningskostnaderna.

Ett bra dräneringssystem är viktigt för att förhindra att vatten samlas på taket och skadar byggnaden. Om ditt tak inte redan har ett dräneringssystem kan det behöva installeras i samband med sedumtaket. Dessutom kan du överväga att förbättra takets isolering när du installerar sedumtaket, vilket kan öka energieffektiviteten och minska uppvärmningskostnaderna.

Få ett skräddarsytt prisförslag för ditt sedumtak

Eftersom priset för ett sedumtak påverkas av ett flertal faktorer är det svårt att ge ett aktuellt pris. För att få ett prisförslag som är anpassat till din fastighet, rekommenderar vi att du kontaktar oss för en kostnadsfri offert i formuläret nedan. Har du andra frågor är du välkommen att mejla eller ringa oss direkt.

Vill du få en offert?

Fyll i ditt namn, e-post, telefonnummer samt ärende så kontaktar vi dig

Max filstorlek: 16 MB.