Skötselråd till ditt sedumtak

Ett sedumtak är ett tak som är fint till utseendet, men för att taket ska hållas i ett bra skick krävs en viss skötsel.

För dig med sedum på ditt tak kan det vara bra att veta hur skötseln av ett sedumtak ska gå till så att taket håller sig så fint som möjligt. Läs mer om skötsel av sedumtak även här.

Skötsel av sedumtakets vattensystem

I de allra flesta fall är vattning av sedumen inte något som man måste tänka på vid skötseln av ett sedumtak. Sedum är en växt som är bra på att hålla inne vatten och därför behövs generellt ingen extra bevattning. Om det råder torka under särskilt lång tid kan det dock behövas.

I skötseln av sedumtaket ingår att någon gång per år se till så att allt fungerar som det ska med sedumtakets vattensystem. Bland annat kan man då se över avrinningen och rensa sådant som hängrännor och brunnar från löv och kvistar. Under våren kan det även vara bra att gödsla taket för att växterna ska ha en bra tillväxt. Om man gödslar för mycket kan det dock leda till att växterna tar skada.

Rensning av ogräs och snöskottning på sedumtaket

Om ogräs och annan vegetation börjar växa på sedumtaket kan det ingå i skötseln att man rensar bort detta så att inte ogräset tar över. Om det istället fattas sedum på vissa delar av taket och det på det viset är tomma områden kan det fixas genom att man klipper av små delar från andra sedumplantor och placerar dessa på de tomma områdena. Sedumen kan på det viset återigen få fäste.

Vid skötseln av sedumtaket under vinterhalvåret ska man ha i åtanke att inte skotta bort för mycket snö. Om man skottar för djupt ned mot växterna kan de i värsta fall ta skada.

Nyhetsarkiv

 • Skötsel av sedumtak

  Vi är nu inne i september månad och hösten ligger precis runt hörnet. Med hösten kommer ofta det kallare klimatet och det kan vara god tid att ta reda på hur man som bäst sköter om sitt sedumtak under höst och vinter.

  Läs mer
 • Att byta tak till sedumtak!

  När bytte du senast tak? Är det snart dags för ett byte? Kanske har du funderat på att byta till ett sedumtak? Vi på Sedumtakspecialisten hjälper dig att besvara alla frågor du har kring att byta till tak till sedumtak!

  Läs mer
 • Dags att boka in sommarens sedumtakläggning i Stockholm!

  Vi är nu inne i mitten av sommaren och allt fler svenskar går på semester. Då kan det vara god tid att boka in sommarens byte till sedumtak på ditt hus i Stockholm. Att välja sedumtak som nytt tak har flera fördelar, bland annat för husets uppvärmningskostnader samt för takets omgivande natur

  Läs mer
 • Hur länge håller ett sedumtak innan det måste bytas ut?

  Hur länge ett sedumtak håller innan det blir dags blir dags för ett takbyte kan skilja sig en hel del – beroende på flera olika faktorer. En utav de största faktorerna beror det på hur väl man skött sitt tak.

  Läs mer
 • Ta hand om ditt sedumtak

  Nu när temperaturen stiger uppåt och det börjar grönska i Stockholm kan det vara bra att se över och ta hand om taket för dig som har sedumtak.

  Läs mer